Kultūrinė paveldo diena, skirta Simonui Stanevičiui

  • Paskelbta: 2023-10-30
  • Kategorija: Renginiai

Spalio 27 d. Viduklės Simono Stanevičiaus gimnazijoje vyko kultūrinė paveldo diena, skirta vieno iškiliausių XIX a. pradžios lietuvių kultūros veikėjų bei rašytojų, pasakėčios žanro klasiko Simono Stanevičiaus 224-osioms gimimo metinėms paminėti. Gimnazijos mokiniai šią dieną turėjo daug prasmingų užduočių, tačiau viena svarbiausių – kūrybinė veikla, susijusi su rašytojo Simono Stanevičiaus gyvenimu bei kūryba.

Pirmą pamoką mokiniams vedė Jaunųjų filologų klubo nariai, pakartodami, o kai kuriuos ir supažindami su Simono Stanevičiaus asmenybe, kūryba. Mokiniams buvo pateikta daug įdomių kontekstų, kuriuos vėliau galėjo panaudoti atlikdami mokytojų paskirtas kūrybines užduotis.

Antrą, trečią, ketvirtą, penktą pamokas visų klasių mokiniai atliko kūrybinius arba projektinius darbus, susijusius su Simono Stanevičiaus gyvenimu ir kūryba. Mokiniams padėjo ir juos konsultavo įvairių dalykų mokytojai. Penktokams vyko integruotos muzikos ir technologijų pamokos, šeštokams – integruotos rusų ir ugdymo karjerai pamokos, septintokams – anglų kalbos pamokos, aštuntokai gilino matematikos žinias. O štai vyresnių klasių mokiniai (I-IV kl.) projektinius darbus vykdė kartu su istorijos, lietuvių kalbos ir literatūros, biologijos, informacinių technologijų bei fizinio ugdymo mokytojais.

Po penkių pamokų visi mokytojai ir mokiniai buvo kviečiami į gimnazijos valgyklą, kur pristatė ir įvertino savo dienos veiklą. Mokiniai nuoširdžiai dalinosi pastebėjimais, kas patiko, kas sekėsi sunkiau, ką sužinojo ir patyrė. Kiekviena klasė originaliai pateikė sukurtus darbus. 5-8 klasių koncentro mokiniai buvo labai kūrybiški. Pristatydami Simoną Stanevičių ir vaidino, ir dainavo, ir mintinai deklamavo rašytojo pasakėčias. I-IV klasių koncentro mokiniai savo pristatymuose akcentavo išliekamąją darbų vertę. Čia ypač išsiskyrė IIa klasės gimnazistai. Jie kartu su savo darbo vadovėmis istorijos mokytoja Gintare Tytmoniene ir socialine pedagoge Romena Antanavičiene kalbėjo apie tvarumo svarbą šiuolaikiniame gyvenime. Mokiniai pademonstravo savo kurtus drobinius krepšelius, marškinėlius, kavos puodelius bei knygų skirtukus su  pamokančiomis rašytojo Simono Stanevičiaus pasakėčių frazėmis. Dar nustebino ir pagamintais tekstiniais maketais su Simono Stanevičiaus pasakėčių ištraukomis. Šie maketai papuoš Viduklės gatvių trinkeles. Tad gimtojo krašto rašytojo mintys, pamokymai bus matomi, skaitomi ir labiau suprantami vietos gyventojams ir miestelio svečiams. Mokinių darbais bei visa dienos veikla pasidžiaugė gimnazijos direktorės pavaduotoja ugdymui Audra Samienė ir gimnazijos direktorė Danutė Janukienė.

Taip pat šią dieną visa gimnazijos bendruomenė galėjo išvysti virtualios realybės filmą „Angelų takais“, paremtą M. K. Čiurlionio kūryba. Interaktyviai patirčiai sukurti panaudota net 60 M. K. Čiurlionio paveikslų (žymiausi ir labiausiai pastebimi „Ramybė“, „Angelėliai“, „Aukuras“, „Angelas“, „Žinia“, „Saulė“…), kai kurių – tik fragmentai: aplinka, objektai, detalės, šviesos, dangus, žemė.  Už šią neišdildomą patirtį nuoširdžiai dėkojame gimnazijos direktorei.

Minėdami šią dieną tiek mokiniai, tiek mokytojai džiaugėsi šventine atmosfera, turininga bei įdomia veikla, kuri ne tik praturtino žiniomis, bet ir sukūrė bendrystės jausmą.

 

Nuotraukos:
Renata Bučinskė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos