#Įtraukusis ugdymas. Lietuvoje ir už Atlanto.

Gegužės 6 dieną gimnazijoje lankėsi neeiliniai svečiai. Lietuvos įtraukties švietime centro direktoriaus pavaduotoja Inga Nekrošienė,  švietimo pagalbos plėtros grupės vadovė  Lina Palačionienė atlydėjo Į Lietuvos įtraukties švietime centrą, pagal JAV ambasados Fulbright programą atvykusią JAV Bethel universiteto profesorę dr. Katie Bonawitz. Profesorė beveik mėnesį konsultuos Lietuvos nacionalinių ir regioninių specialiojo ugdymo centrų, švietimo įstaigų atstovus įvairiomis įtraukiojo ugdymo temomis, vertins mūsų ugdymo įstaigoms kylančius iššūkius, pasidalins įtraukiojo ugdymo įgyvendinimo patirtimi, diskutuos apie atsiveriančias galimybes šioje srityje bei kokio pasirengimo reikia mokykloms ir visai visuomenei, kad būtų priimtas kiekvienas vaikas. Beveik 28 metų profesinę patirtį sukaupusios prof. dr. Katie Bonawitz akademinio domėjimosi sritys apima specialųjį ugdymą, galimybes derinti bendrojo ir specialiojo ugdymo principus, neįgaliems asmenims teikiamas ir prieinamas paslaugas, taip pat mokytojų rengimo pokyčius atsižvelgiant į besikeičiantį pasaulį. Nuo pat savo karjeros pradžios ji aktyviai dalyvavo kuriant ir plėtojant įtraukties praktiką JAV, dirbo Suomijoje ir Ukrainoje, šalyse, kurios yra labai skirtinguose, su įtrauktimi susijusiuose, raidos etapuose. Kartu su profesore atvyko ir jos vyras Lukas, kurio domėjimosi sritis žmonių su negalia įtraukimas į darbo rinką ir jis šiuo metu savo darbo patirtimi dalinasi Ukrainoje.

Vizito gimnazijoje tikslas – įtraukiojo ugdymo įgyvendinimas, patirtys, sėkmės, iššūkiai. Svečiai susipažino su gimnazijos erdvėmis, bendravo su mokiniais. Smagu buvo matyti ne tik susižavėjimo kupinus žvilgsnius, bet ir girdėti, kad norėtųsi grįžti į mokyklą, o viešnia iš Minesotos pasakė, kad jaučiasi kaip Suomijos mokykloje.

Diskusijos, kurioje dalyvavo švietimo pagalbos specialistai, mokytojai, administracija, metu buvo aptarta daugybė klausimų, pasidalinta patirtimi, prisiminta darbo su kitokiais vaikais pradžia ir tuomet kilę iššūkiai. Svečiai iš Amerikos papasakojo kaip įtraukusis ugdymas įgyvendinamas pas juos.

      Mums buvo malonu priimti nuoširdžius, paprastus, besidominčius žmones, o jie visai komandai dėkojo už galimybę pamatyti, išgirsti, už patirtį, kurią įgyvendiname ne vienerius metus. Džiaugėsi nuoširdžiu ir šiltu priėmimu, gimnazijos  mokiniais ir dirbančiais mokytojais, švietimo pagalbos specialistų susitelkimu, nuoširdumu, kuris įkvepia. 

Nuotraukos:
Jolanta Jonaitienė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos