#MepaLietuva. Europos diena gimnazijoje

  • Paskelbta: 2024-05-10
  • Kategorija: Renginiai

Prieš 74 metus, 1950 m. gegužės 9 d., tuometinis Prancūzijos užsienio reikalų ministras ir būsimas Europos Parlamento pirmininkas Robertas Šumanas pasiūlė sukurti Europos anglių ir plieno bendriją, kad šalyse bendrai vyktų anglių gavyba ir plieno gamyba, o karas taptų „ne tik neįsivaizduojamas, bet ir visiškai neįmanomas“.

Minint Europos dieną gimnazijos mokiniai ir mokytojai dalyvavo Europos egzamine – nuotaikingoje ir smagioje žinių apie Europos Sąjungą viktorinoje, kurioje pasitikrino žinias arba sužinojo ką nors naujo. Šiais metais Europos egzaminas kvietė šūkiu „Išspręsk, o tada švęsk!“, kadangi švęsti tikrai turime ką: sukanka 20 metų, kai Lietuva prisijungė prie Europos Sąjungos, o birželio 9 d. eisime balsuoti Europos Parlamento rinkimuose.

Jaunieji MEPA ambasadoriai gegužės mėnesį paskelbė Europos mėnesiu. Gyvendinant projektą „Europos horizontas“, sukvietę vyresnių klasių seniūnus, laimės rato pagalba, paskirstė temas apie ES ir EP veiklą, istoriją, svarbą, kasdienybę, institucijas, kalbas, tradicijas, įdomius faktus. Kiekviena klasė parengė QR kodu užkoduotas viktorinas, užduotis, video siužetus pagal išsirinktas temas likusiai gimnazijos bendruomenei.

Visą mėnesį jaunieji MEPA ambasadoriai organizuos vestibiulyje rytmečius „Europietiški pasikalbėjimai“ – kalbų įvairovė, kartų (negimusių/gimusių ES) dialogas, LUX kino apžvalga, migracijos aktualijos, rūšiavimo svarba, dirbtinis intelektas ir grėsmės.

Jaunieji ambasadoriai kvietė gimnazijos bendruomenę į virtualų turą po Europos Parlamentą. Panaudoti virtualūs akiniai. Vėliau dalis bendruomenės įsitraukė į „EUcraft“ skaitmeninį simuliacinį žaidimą, kuris leidžia pasijusti valstybės ministru ir įsitraukti į ES sprendimų priėmimo procesą vedant derybas. Pertraukų metu vietoj gimnazijos skambučio skambėjo Europos dienos grojaraštis.

Nuotraukos:
Vilma Jokubauskienė mokytoja ekspertė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos
  • Elektroninis dienynas
  • Tėvams
  • Mokiniams
  • Mokytojams
Naujienų archyvas