8a klasė dalyvavo ,,Plastic pirates“ moksliniame tyrime

Plastic pirates pilietinė iniciatyva plečiama Europoje jau 2,5 metų. Tai yra Europos piliečių mokslo kampanija, kurios metu mokyklų jaunimo grupės renka plastiko mėginius iš upelių ir upių ir dokumentuoja savo radinius. Tada surinktus duomenis analizuoja mokslininkai ir tyrėjai. Taip jaunieji Europos piliečiai įneša svarbų indėlį tiriant Europos upių būklę ir plastiko atliekų keliamą mastą bei taršą.

Apie galimybę dalyvauti tokiame  moksliniame tyrime, Raseinių r. Dubysos regioninio parko direkcijoje vykusiuose mokymuose, mokytojus supažindino Lietuvos neformaliojo švietimo agentūros (LINEŠA) Gamtinio ir ekologinio ugdymo skyriaus vedėjas įmonėje LINEŠA – Almantas Kulbis. Susidomėję Viduklės Simono Stanevičiaus gimnazijos mokytojai tapo Plastic pirates pilietinės iniciatyvos nariais. Integravę gamtamokslinio ugdymo, technologijų, matematikos ir kt. dalykų veiklas kartu su gimnazijos 8a klase, 2024-06-12 įsijungė tirti vieną iš Europos upių – Dubysos būklę. Darbas vyko keturiose grupėse, mokytojai koordinavo mokinių darbą. A grupė (koordinatorė mokytoja Sima Trakšelienė) tyrė 50 m ilgio ir 20 m pločio pakrantės, šlaito ir kranto atkarpas, 9 lokalizuotose vietose rinko šiukšles, skaičiavo, klasifikavo, svėrė. Pakrantės zonos nustebino savo švara, tačiau šlaitas nuvylė žmogaus paliktų šiukšlių gausa. Surinkta 7 skirtingų rūšių šiukšlių: stiklas ir jo duženos, cigarečių nuorūkos, aliuminio folijos, popierius, metaliniai užspaudžiami kamšteliai, tekstilės atliekos ir kt. B grupės mokiniai (koordinatorė mokytoja Elena Norvilienė) už 50 m nuo A grupės, ,,šukavo" tokių pačių matmenų plotą, rinko šiukšles kiekviename plotelyje, taip pat klasifikavo ir svėrė. Iš viso tame plote surinko 15 kategorijų šiukšlių. Daugiausia rado plastiko, metalinių užspaudžiamų dangtelių, cigarečių nuorūkų ir popieriaus. C grupės mokiniai (koordinatorė mokytoja Akvilė Dambrauskienė) tyrė Dubysos upės tėkmės greitį, pakabinę specialų tinklelį nuo kabančio tilto virš upės, rinko mikroplastiko daleles, skaičiavo plaukiančias vandenyje šiukšles. Ši užduotis buvo itin įdomi.

Dubysos upės ir jos pakrančių taršos priežasčių ieškojo ir reportažą apie šį tyrimą rengė D grupė (koordinatorė mokytoja Virginija Petrošienė). Ši komanda apklausė A, B, C grupes apie tyrimo tikslus, sunkumus, šiukšlių kiekį, rūšiavimą, fotografavo šiukšlių židinius, registravo duomenis, diskutavo kaip šiukšlės gali kenkti augalams, gyvūnams bei žmonėms, trikdyti natūralų vandens apytakos ciklą. Taip pat dalijosi žiniomis, kaip gyvūnai gali praryti plastikus, metalus ar kitas atliekas ir žūti, o nuodingos medžiagos kauptis jų organizmuose. Aptarė, kaip mikroplastikas ir kitos smulkios dalelės patekę į vandens tiekimo sistemas - per maistą ir geriamąjį vandenį sukelia sveikatos problemų žmonėms. Taip pat diskutavo, kaip būtų galima  išvengti upių taršos rūšiuojant atliekas, atsisakant vienkartinių plastikinių gaminių ir renkantis daugkartinio naudojimo alternatyvas, kvietė organizuoti upių valymo akcijas ir jose dalyvauti. D grupė, atlikto 8a klasės tyrimo medžiagą, įkėlė į „Plastic Pirates“ formą: https://www.plastic-pirates.eu/lt/results/data/7342 Tokiu būdu informaciją pasieks tarptautinės mokslinių tyrimų institucijos.

Šauniai padirbėta. Buvo gera mokiniams ir mokytojams, visokeriopai padedant gimnazijos administracijai ir LINEŠA, prisiliesti prie mokslinio darbo, tiriant Raseinių krašto dainiaus - Maironio apdainuotą upę - Dubysą.

Nuotraukos:
Dilan Alarbied, Justė Urbutytė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos
  • Elektroninis dienynas
  • Tėvams
  • Mokiniams
  • Mokytojams
Naujienų archyvas