Projektinė – tiriamoji veikla 7a klasėje

Organizmas moka susidoroti su nedideliu cukrų kiekiu nuo tų laikų, kai dar buvome primatai. Pradėjus sintetinti cukrų ir dėti į maisto produktus žmonės pradėjo jį masiškai pervartoti. Cukraus pervartojimas sukelia sveikatos problemas: viršsvorį, padidėjusį insulino kiekį (cukraligę), hiperaktyvumą arba nuovargį.

Projektinės – tiriamosios savaitės veiklų metu mokiniai tyrė cukraus kiekį įvairiuose produktuose, kad išmoktų kontroliuoti cukraus suvartojimą.

Buvo iškeltos hipotezės:

1.Visi maisto produktai turi cukraus.

2. Mažiausiai cukraus yra kruopose ir pieno produktuose.

3. Daugiausia cukraus turi saldumynai: sausainiai, ledai, šokoladai.

Atlikdami tyrimą, mokiniai rinko į informaciją apie cukraus kiekį 100 gramų įvairių produktų, skaičiavo jo kiekį 1 kilograme tų produktų, ruošė vaizdinę medžiagą tyrimo pristatymui, išklausė chemijos mokytojos pasakojimą apie cukraus žalą ir pervartojimo pasekmes.

Buvo padarytos išvados:

1. Visi maisto produktai turi cukraus.

2. Mažiausiai cukraus turi natūralios kruopos be priedų: ryžiai, grikiai, avižos, linų sėmenys.

3. Daugiausiai cukraus turi saldumynai (šokoladai, saldainiai, sausainiai).

4. Tarpiniai produktai: pieno produktai (kefyras, pienas, varškė, jogurtas), duonos produktai (batonas, duona, traškučiai). 

Mokinius labiausiai nustebino, kad daugiausia cukraus 1 kilograme produkto turi:

•       želė – 867 g cukraus;

•       kavos gėrime Jacobs 3 in 1 – 650 g cukraus;

•       Kinder šokolade vaikams – 533 g cukraus;

•       vafliuose – 304 g cukraus;

•       jogurte Actimel –125 g cukraus.

Atkreipė dėmesį, kad vaikai cukraus paros normą gauna:

•       suvalgę 33 g guminukų;

•       suvalgę nepilną ledų porciją;

•       suvalgę 15 kg ryžių trapučių.

Mokiniai pristatė rekomendacijas:

·         Košes valgykite natūralias (ne sausus pusryčius), jas  saldinkite šviežiais ar džiovintais vaisiais, o ne cukrumi.

·         Rinkitės natūralius nesaldintus jogurtus, natūralią varškę.

·         Nevartokite saldintų gėrimų, vietoj jų rinkitės vandenį.

·         Mažinkite per pusę naudojamo cukraus kiekį – pavyzdžiui, jei dėjote į kavą 1 šaukštelį cukraus, nuo šiol dėkite pusę.

·         Jei vartojate daug cukraus, daug sportuokite.

·         Skaitykite etiketes ir nepirkite produktų, kuriuose pridėtas didelis kiekis cukrų.

Nuotraukos:
Lilija Jurkienė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos