Organizmas moka susidoroti su nedideliu cukrų kiekiu nuo tų laikų, kai dar buvome primatai. Pradėjus sintetinti cukrų ir dėti į maisto produktus žmonės pradėjo jį masiškai pervartoti. Cukraus pervartojimas sukelia sveikatos problemas: viršsvorį, padidėjusį insulino kiekį (cukraligę), hiperaktyvumą arba nuovargį.
Projektinės – tiriamosios savaitės veiklų metu mokiniai tyrė cukraus kiekį įvairiuose produktuose, kad išmoktų kontroliuoti cukraus suvartojimą.
Buvo iškeltos hipotezės:
1.Visi maisto produktai turi cukraus.
2. Mažiausiai cukraus yra kruopose ir pieno produktuose.
3. Daugiausia cukraus turi saldumynai: sausainiai, ledai, šokoladai.
Atlikdami tyrimą, mokiniai rinko į informaciją apie cukraus kiekį 100 gramų įvairių produktų, skaičiavo jo kiekį 1 kilograme tų produktų, ruošė vaizdinę medžiagą tyrimo pristatymui, išklausė chemijos mokytojos pasakojimą apie cukraus žalą ir pervartojimo pasekmes.
Buvo padarytos išvados:
1. Visi maisto produktai turi cukraus.
2. Mažiausiai cukraus turi natūralios kruopos be priedų: ryžiai, grikiai, avižos, linų sėmenys.
3. Daugiausiai cukraus turi saldumynai (šokoladai, saldainiai, sausainiai).
4. Tarpiniai produktai: pieno produktai (kefyras, pienas, varškė, jogurtas), duonos produktai (batonas, duona, traškučiai).
Mokinius labiausiai nustebino, kad daugiausia cukraus 1 kilograme produkto turi:
• želė – 867 g cukraus;
• kavos gėrime Jacobs 3 in 1 – 650 g cukraus;
• Kinder šokolade vaikams – 533 g cukraus;
• vafliuose – 304 g cukraus;
• jogurte Actimel –125 g cukraus.
Atkreipė dėmesį, kad vaikai cukraus paros normą gauna:
• suvalgę 33 g guminukų;
• suvalgę nepilną ledų porciją;
• suvalgę 15 kg ryžių trapučių.
Mokiniai pristatė rekomendacijas:
· Košes valgykite natūralias (ne sausus pusryčius), jas saldinkite šviežiais ar džiovintais vaisiais, o ne cukrumi.
· Rinkitės natūralius nesaldintus jogurtus, natūralią varškę.
· Nevartokite saldintų gėrimų, vietoj jų rinkitės vandenį.
· Mažinkite per pusę naudojamo cukraus kiekį – pavyzdžiui, jei dėjote į kavą 1 šaukštelį cukraus, nuo šiol dėkite pusę.
· Jei vartojate daug cukraus, daug sportuokite.
· Skaitykite etiketes ir nepirkite produktų, kuriuose pridėtas didelis kiekis cukrų.
-
- Paskelbta: 2023-06-05
- Kategorija: Projektinė veikla
Visi eTwinning projekto dalyviai įveikė „Zefyro iššūkį“ ! -
- Paskelbta: 2023-06-01
- Kategorija: Projektinė veikla
Pirmasis gimnazijoje sveikatos projekto „Sveikatos banga – 2023“ renginys. -
- Paskelbta: 2023-05-23
- Kategorija: Projektinė veikla
Baigėsi eTwinning projektas „EuropeOurDNA“. -
- Paskelbta: 2023-05-23
- Kategorija: Projektinė veikla
Gyvenimiškųjų įgūdžių valandėlėje – STEAM eksperimentai -
- Paskelbta: 2023-05-23
- Kategorija: Projektinė veikla
1a klasės projektas ,,Auginu ir tyrinėju“. -
- Paskelbta: 2023-05-23
- Kategorija: Projektinė veikla
Gimnazistai renka LUX Europos filmą. -
- Paskelbta: 2023-05-22
- Kategorija: Projektinė veikla
Sėkmė konkurse aplinkos apsaugos tematika. -
- Paskelbta: 2023-05-22
- Kategorija: Projektinė veikla
Sėkmingai baigtas tarptautinis projektas „EuropeOurDNA“. -
- Paskelbta: 2023-05-09
- Kategorija: Projektinė veikla
Baigėsi tris mėnesius trukęs Tarptautinis eTwinning projektas. -
- Paskelbta: 2023-05-09
- Kategorija: Projektinė veikla
Dalyvavome Erasmus + projekte „BIKE TIME BURSA“ Turkijoje. -
- Paskelbta: 2023-05-02
- Kategorija: Projektinė veikla
Nematoma EP veiklos įtaka kasdienai. -
- Paskelbta: 2023-04-27
- Kategorija: Projektinė veikla
Renginiai, skirti Europos dienai paminėti.