Edukacija Raseinių krašto istorijos muziejuje

  • Paskelbta: 2023-12-20
  • Kategorija: Renginiai

Gruodžio 20 dieną 1a klasės mokiniai lankėsi Raseinių krašto istorijos muziejuje ir dalyvavo edukacijoje „Šv. Kūčių tradicijos ir burtai“.

Pirmiausia muziejininkė Loreta papasakojo apie Advento laikotarpį ir tradicijas. Vaikai sužinojo, kad Adventas yra tamsiausio laikotarpio susikaupimo metas, kuris baigiasi ilgiausia metų naktimi – Kūčiomis. Tuo metu nebuvo galima važiuoti vyrams į mišką malkų, nes galėjo negerų dvasių parsivežti, nebuvo galima dainuoti, šokti, todėl visi ramiai šnekučiuodavosi ir laukdavo Kalėdų stebuklo.

Muziejaus darbuotoja Lina pirmokėliams papasakojo apie adventinio laikotarpio stalą, pasiūlė  suskaičiuoti,  kiek valgių  reikėtų ruošti šventiniam Kūčių stalui. Svarbiausias valgis nuo seniausių laikų yra išlikęs kalėdaitis (plotkelė, paplotėlis), kuriuo dalinosi visa šeima. Kitas vaikų mėgstamas valgis yra kūčiukai su aguonpieniu. Tačiau muziejaus darbuotoja pabrėžė, kad prie Kūčių stalo svarbiausia yra šiltas bei nuoširdus bendravimas su šeimos nariais.

Muziejininkės mokinukus pamokė, kokius žaidimus reikia žaisti adventiniu laikotarpiu ir per Kūčias. Keletą burtų mokinukai išbandė:  skaičiavo, kiek saujelėje telpa kūčiukų, rinkosi lėkštutę, kuri  ,,žino ateitį”,  pro petį mėtė batus.

Baigiantis edukacijai pirmokėliai jautė, kad jau tikrai artėja rami ir šilta švenčių dvasia...

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos