Ilgalaikis STEAM projektas ,,Sveikas, pasauli!“

Šio projekto sumanytojai – Mato tėveliai, Donata ir Tomas Branauskai. Tyrimo tikslas: sužinoti, per kiek dienų iš kiaušinio išsirita viščiukas ir stebėti, kaip vystosi gyvybė.

Kovo 6 d. į inkubatorių buvo sudėti dedeklių vištų 49 kiaušiniai. Po savaitės ovoskopu patikrinus kiaušinius pastebėta, kad 7 kiaušiniai tušti, o 42 – gyvybingi. Gyvybinguose kiaušiniuose matėsi užsimezgusios gyvybės ir išsiraizgiusios, tarsi voratinklis, kraujagyslės. Kovo 24 d. inkubatoriuje buvęs dėkliukas buvo pakeistas į groteles ir kiaušiniai paruošti, kad viščiukai galėtų jau prasikalti. Džiaugsmingas rytas pasitiko antrokus kovo 27 dieną, nes pasaulį išvydo 4 pirmosios gyvybės. Per dar tris sekančias dienas išsirito net 26 viščiukai.

  Mokiniai tyrimo metu atliko įvairias veiklas: stebėjo, tyrinėjo, piešė, fiksavo duomenis, braižė diagramas ir pildė tyrimo knygeles; gamino didelį namą viščiukų apgyvendinimui, kur galėjo patys juos auginti, prižiūrėti ir rūpintis. Po trijų dienų vaikai, pasigaminę mažus šiltus namelius, saugiai išsivežė geltonsnapius namo, kur toliau juos rūpestingai augins ir dalinsis patirtimi su bendraklasiais.

Laimingi mokiniai, nes tyrimas ,,Sveikas pasauli!“ pavyko. Jie sužinojo, kad viščiukai išsirito per 21-23  dienas.

 Už šią nuostabią patirtį mokiniai dėkoja Donatai ir Tomui Branauskams; už galimybę atlikti šį tyrimą gimnazijos direktorei Danutei Janukienei; už pagalbą Almai Baranauskienei ir Albinai Beišienei.

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos