Respublikinė STEAM konferencija Viduklėje

  • Paskelbė : Audra Samienė
  • Paskelbta: 2022-06-14
  • Kategorija: Renginiai

Birželio 7 d. mūsų gimnazijoje vyko respublikinė pradinių klasių mokinių ir mokytojų STEAM konferencija „Atradimų laboratorija“, kurios tikslas – skatinti pradinių klasių mokinius ir mokytojus dalintis tiriamąja veikla STEAM metodo panaudojimas ugdymo procese.

       Į konferenciją atvyko mokiniai bei mokytojai iš 6 skirtingų ugdymo įstaigų: Kėdainių rajono Šėtos gimnazijos, Kauno Rokų gimnazijos, Kauno Suzuki progimnazijos, Raseinių Viktoro Petkaus progimnazijos, Raseinių r. Nemakščių Martyno Mažvydo gimnazijos bei Viduklės Simono Stanevičiaus  gimnazijos. Iš viso dalyvavo 23 pranešėjai ir 11 jiems padėjusių mokytojų.

     STEAM konferencijoje dalyvavo Raseinių rajono savivaldybės administracijos Švietimo ir sporto skyriaus vyriausioji specialistė Asta Pagarauskaitė, kuri pasveikino renginio dalyvius. Taip pat dalyvavo Raseinių rajono švietimo pagalbos tarnybos metodininkė Saulė Sitavičienė, VŠĮ Šiaurės licėjaus lektorė, pradinio ugdymo vadovė  Nomeda Kasperavičienė. Konferencijos dalyvius pasveikino bei palinkėjo prasmingo darbo gimnazijos direktorė Danutė Janukienė.

    Pirmoji konferencijos dalis prasidėjo 3a klasės mokinių meniniu pasirodymu, STEAM metodo raidžių paaiškinimu: S – mokslas, tyrinėjimas, domėjimasis, kaip viskas atsiranda. T – technologijos, įrankiai, inovacijos, gebėjimas jomis tinkamai naudotis. E – inžinerija, konstravimas, inovacijos, gebėjimas jomis tinkamai naudotis. A –  menai, kūryba, raiška, savęs realizavimas. M – matematika, loginis mąstymas, faktai, statistika, analizė, rezultatai.  

        Mokytoja – „burtininkė“ Ingrida susirinkusiems konferencijos dalyviams demonstravo rūką, kaip vandenyje prasiskleidžia popierinės gėlės, kodėl žmogaus pripūstas balionas krinta žemyn, o helio dujomis pripūstas visada kyla į viršų. Mokiniai šiuos bandymus paaiškino moksliškai. Kaip pasidaryti muilo burbulus ir kodėl jie laikosi, paaiškino Raseinių r. Viduklės Simono Stanevičiaus gimnazijos 1b klasės mokiniai, kurių mokytoja Zita Kačiušienė. Pranešimą „Mano Lietuva“ pristatė pirmokėliai, kurių mokytoja Jūratė Dumskienė iš Raseinių r. Nemakščių Martyno Mažvydo gimnazijos. Apie „Spalvotas bakterijas“ paaiškino pirmokai iš Kauno Suzuki progimnazijos, jų mokytoja Elena Matulaitienė. Pranešimą „Tyrinėjimai mano klasėje“ pristatė ketvirtokai iš Raseinių r. Viktoro Petkaus progimnazijos, mokytoja  Rita Goleckienė. Antrokėliai, vadovaujami mokytojos Vitanos Bakutienės iš Kauno Rokų gimnazijos, pakvietė visus į praktinį užsiėmimą, kurio metu kartu sužinojome apie „Efektyvų  gesintuvą“. „Eksperimentus su vandeniu“ pademonstravo trečiokai iš Kėdainių Šėtos gimnazijos, mokytoja Danguolė Zubieliauskienė, o į klausimą „Kodėl užgeso žvakė?“ atsakė antrokėliai iš tos pačios gimnazijos, kurių mokytoja Zinaida Kleivienė. Raseinių r. Viduklės Simono Stanevičiaus gimnazijos mokinukai pristatė keletą eTwinning projekte įgyventintų veiklos pranešimų: kaip surasti ir nugabenti „lobį‘‘ bei kitą paslaptį apie „Paslaptingus skysčius“ atskleidė  trečiokėliai, kurių mokytoja Ingrida Račickienė, pranešimą „Ugnikalnio išsiveržimas“ pristatė antrokėliai, jų mokytoja Raigeda Buzienė, o paslaptį „Kaip ištraukti monetą?“ atskleidė ketvirtokai, vadovaujami mokytojos Edita Lukošienės.

    Po įdomių ir turiningų pranešimų mokinių veikla vyko stotelėse, kuriose reikėjo atlikti daugybę užduočių ir kliūčių. Tuo tarpu mokytojai taip pat dalyvavo veiklose: išklausė Tauragės STEAM atviros prieigos centro direktorės Ritos Katauskienės pristatymą apie centrą, VŠĮ Šiaurės licėjaus pradinio ugdymo vadovės Nomedos Kasperavičienės pranešimą apie „Fenomenų tyrinėjimu grįstą ugdymą“.

     Konferencijos dalyviai, padiskutavę ir išbandę stoteles, grįžo į gimnazijos salę, kur vyko renginio aptarimas. Padėkas už dalyvavimą STEAM konferencijoje įteikė Raseinių švietimo ir pagalbos tarnybos metodininkė Saulė Sitavičienė. Viduklės Simono Stanevičiaus gimnazijos direktorė Danutė Janukienė nuoširdžiai padėkojo visiems, dalyvavusiems renginyje. Ji pasidžiaugė puikiu renginiu, organizatoriais, mokytojais, mokiniais ir jų paruoštais pranešimais.  

        Labai malonu, kad ši konferencija ne tik suteikė daug žinių, gerų įspūdžių, bet padėjo bendrauti ir susirasti būrį draugų. Tikimės, kad STEAM konferencija Raseinių r. Viduklės Simono Stanevičiaus gimnazijoje taps tradicinė.

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos