STEAM ruduo

  • Paskelbta: 2022-09-26
  • Kategorija: Renginiai

Ruduo vėl mūsų gelstančiam kieme. Nei pavasaris, nei vasara neturi tokio grožio, kokį galime pamatyti rudens veide. Tai pats turtingiausias metų laikas, kurio kišenės pilnos įvairių rudens gėrybių ir aukso.

Šiuo metu vaikai kartu su suaugusiais turi labai daug galimybių STEAM veiklai. Per praktines veiklas, stebėjimus, bandymus, konstravimus, vaikai susipažįsta su rudens požymiais, metų laikais, daržo, sodo, miško gėrybėmis, spalvomis.

Šią savaitę Viduklės ir Gylių ikimokyklinio ugdymo skyriuose STEAM veikloms buvo skirta labai daug dėmesio. Boružiukai ieškojo paslėptų obuolių krepšelyje, bandė įvardinti spalvas, plovė juos, aiškinosi, kad yra šlapias, sausas. Stebėjo obuolio sėklytes, rideno, rinko, štampavo obuoliuką su pirštukais. ,,Nykštukai“ virė netradicinę daržovių sriubytę, pjaustė, skaičiavo riekutes, griežinėlius, dėjo juos į puodą su vandeniu, maišė samčiu. Stebėjo, kuri daržovė plaukia/skęsta, o galbūt keičia spalvą. „Pelėdžiukai“ tyrinėjo obuolį, ieškojo ir skaičiavo sėklytes, kūrė vikšrelius, įgyvendino savo sumanymus konstruodami iš obuolio pasigamintu konstruktoriumi. Atlikdami STEAM veiklas ,,Žirniukų“ grupės ugdytiniai kalbėjo apie vaisius: juos tyrinėjo, ragavo. Aiškinosi sąvokas: didelis – mažas, sunkus–lengvas, rūgštus–saldus, plaukia–skęsta. Aptarė jų formą, dydį, skonį. Taip pat pasigamino laivelį iš obuolio. „Paukščiukų“ grupės vaikai obuolius plovė, pjaustė, išėmę sėklytes, jas skaičiavo. Išsiaiškino, kas rado daugiausiai, kas mažiausiai. Dalį obuolių dėjo į džiovyklę, o iš likusių, grupės ugdytinės Mijos mama, su sulčiaspaude išspaudė sulčių. Vaikai mėgavosi gardžiomis sultimis, sužinojo apie jų naudą. Skaičiuodami vaisius, juos pjaustydami bei pagardindami jogurtu suplakė ir pasigamino kokteilį. Darydami bandymus su sėklomis įsitikino, kad skiriasi ne tik sėklų išvaizda, forma, bet ir atsitrenkimo į paviršių garsas. ,,Spalviukų“ grupės vaikai ,,žaidė slėpynių“ su vaisiais ir daržovėmis, ragavo, lygino, grupavo juos pagal spalvą, dydį, formą. Svėrė gėrybes, skaičiavo, kurioje pusėje vaisių yra daugiau, mažiau, išskyrė sunkiausią ir lengviausią. Daržovėmis ir vaisiais puošė savo vardo pirmą raidę. Interaktyvioje lentoje mokėsi dėlioti rudens gėrybių dėliones. Vėrė ant smeigtukų vaisių, daržovių vėrinukus kiekvienas pagal savo skonį. Į vaisių džiovyklę dėliojo obuolio ir kriaušės griežinėlius su nekantrumu laukdami paragauti šių vaisinių traškučių. Gamino spalvingą rudens ežiuką dekoruodami jį spalvoto popieriaus juostelėmis.

Kuo vaikai labiau užimti aktyvia tyrinėjimu, stebėjimu, konstravimu grįsta veikla, tuo labiau ugdomi jų pažinimo, skaičiavimo ir matavimo, komunikavimo, kūrybiškumo, mokėjimo mokytis ir kt. gebėjimai. Taigi, stebėkime, tyrinėkime besikeičiančią gamtą, mėgaukimės rudenišku auksu ir degustuokime rudenėlio užaugintas gėrybes.

Autorius:
Jolanta Jonaitienė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos