eTwinning projektas „Esu lietuvis“

  2021-2022 m.m. nuo rugsėjo iki gegužės mėnesio dalis Lietuvos pradinukų susivienijo bendrai eTwinning projekto ,,Esu lietuvis“  veiklai. Nacionaliniame pilietiškumo projekte dalyvavo idėjos sumanytojai, Telšių pradinukai, prie jų prisidėjo Raseinių, Kėdainių, Tauragės, Kretingalės, Kybartų, Klaipėdos, Jonavos ir Viduklės mokiniai bei jų mokytojai. Projekto tikslas – skiepyti pilietiškumo pradmenis ir nuostatas, atitinkančias vaikų amžių, siekti, kad mokiniai aktyviai dalyvautų savo šalies gyvenime, didžiuotųsi Lietuva ir jos žmonėmis. Kiekvieną mėnesį projekto dalyviai atliko vis naujas užduotis: turėjo įsiminti svarbiausias Lietuvos valstybines šventes, suvokti jų prasmę, kartu jas paminėti,  gebėti atpažinti ir puoselėti pilietiškumą, pakalbinti žymius Lietuvos žmones ir pasimokyti iš jų patirties, pristatyti kitiems projekto dalyviams savo kraštą, tradicijas, papročius ir taip susipažinti su kitais nepažįstamais Lietuvos pradinukais.

       Viena iš užduočių buvo žymios Lietuvos vietovės pristatymas. Trečiokėliai domėjosi ir rinko informaciją apie rašytoją Simoną Stanevičių, skaitė jo pasakėčias ir analizavo. Apsilankę Simono Stanevičiaus sodyboje-muziejuje kalbino  muziejininką Klemensą Krolį ir sukūrė video pristatymą, kuriuo pasidalino su projekto dalyviais.

      Kita užduotis, kurią atlikome kartu su Kėdainių ,,Aušros" progimnazijos pradinukais, buvo dalyvavimas bendroje pamokoje, skirtoje Vasario 16-ajai dienai paminėti. Pamoka prasidėjo pasisveikinimu spalvotais delniukais, ant kurių buvo Lietuvos trispalvė. Mokiniai susipažino ir pristatė savo vietovę, dainavo, Flinga platformoje rašė sveikinimą-žinutę Lietuvai, pynė trispalvę apyrankę. Pamoka baigėsi, bet draugystė tęsis kitose pamokose. 3a klasės mokiniai dalyvavo įvairiose veiklose, kurios skirtos Kovo 11-ajai. Integruotoje pamokoje mokinukai nuoširdžiai diskutavo, atsakinėjo į klausimus, pynė apyrankes ir džiaugėsi savo darbeliais. Kartu su ,,eTwinning" projekto ,,Esu lietuvis" dalyviais dainavo, sveikino vieni kitus ir džiaugėsi, kad turime didžiausią turtą – LAISVĄ Lietuvą.

             Kartu su kitais  „eTwinning“ projekto  „Esu lietuvis“ dalyviais įsijungė į bendrą veiklą, skirtą Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo dienai paminėti. Šiame projekte dalyvavo 12 Lietuvos mokyklų. Pamokai mokiniai ruošėsi iš anksto: balsavo ir išsirinko dainą, kurią atliko visi kartu. Daugiausia balsų surinko Vido Bareikio daina „Aš esu vėliava“. Mokinukai gamino šventei skirtas dekoracijas:  trijų spalvų širdeles,  vėliavėles, pynė Lietuvos ir Ukrainos vėliavos spalvų apyrankes. Kovo 10 d. vyko šventinė projekto „Esu lietuvis“ pamoka, kurioje mokiniai džiaugėsi laisve, dainavo dainas, skirtas Tėvynei. Lietuvos Nepriklausomybės dienos minėjimas mokinių širdelėse paliko didelį ir įsimintiną įspūdį.

    Viena iš užduočių – pakalbinti žymų  savo miesto žmogų apie Lietuvą. Trečiokėliai nuvyko į Raseinių rajono savivaldybę, susitiko su meru Andriu Bautroniu ir pateikė  daug įdomių klausimų: Ką Jums reiškia būti lietuviu? Ar didžiuojatės, kad esate lietuvis? Ar lengva būti tikru lietuviu Lietuvoje? Ar gera gyventi Lietuvoje, Raseiniuose?  Kokia vieta Lietuvoje, Raseiniuose yra pati mieliausia? Ko palinkėsite eTwinning projekto „Esu lietuvis“ dalyviams? Raseinių rajono meras maloniai ir noriai atsakinėjo į mokinukų klausimus.

    Projekto dalyviai atliko daug bendrų veiklų: kūrė žodžių debesis ,,Žodžiai Lietuvai". Sukūrė bendrą elektroninę  knygą „Lietuviški Kūčių ir Kalėdų patiekalai“, į kurią kiekviena mokykla įdėjo po vieną patiekalo receptą.  Iš atskirų mokinių išmoktų ir nufilmuotų šokių buvo sukurtas bendras šokių YouTube grojaraštis. Taip pat sukurtos trys bendros Padlet lentos „Esu savo šalies gidas“, „Esu lietuvis – domiuosi savo šalies istorija“ ir „Lietuvos valstybės simboliai. Mūsų trispalvė“,     dalyvavo „Kahoot“ žaidime.

     Šiame projekte mokiniai ugdėsi pilietiškumo, etnokultūrinę, komunikavimo, socialinę, kritinio mąstymo, problemų sprendimo, skaitmeninio raštingumo kompetencijas. Prasmingos pilietiškumo veiklos padėjo sustiprinti meilę tėvynei, žinias, draugystę.

Autorius:
Ingrida Račickienė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos