Tarptautinė stovykla „Kelionė į vasarą su knyga“

Mokslo metams pasibaigus, Viduklės Simono Stanevičiaus gimnazijos bibliotekininkės pakvietė vyresniųjų klasių mokinius į vasaros poilsio stovyklą „Kelionė į vasarą su knyga“. Kartu su gimnazistais visą savaitę stovyklavo ir 6 mokiniai iš Ukrainos, Volodimiro miesto. Juos atlydėjo ir kartu su vaikais nuo karo įtampos pailsėjo mokytoja Oksana bei vairuotojas Ruslanas. Stovyklavimo metu didžiausią dėmesį skyrėme knygai, nes vasara – metas, kai galima atrasti ar pratęsti draugystę su knyga. Skaitėme ir lietuviškas ir ukrainietiškas knygas.

Pirmąją dieną stovyklautojai įsikūrė lauko klasėje, pasipuošė ją balionais, lietuviškais ir ukrainietiškais žodžiais. Atidarymo metu skambėjo lietuviška, ukrainietiška, angliška bei rusiška kalba. Pirmadienis – buvo skirtas žygiui ir stovyklavimui Jūkainių parke. Nuovargį karštą dieną padėjo įveikti „draugystės“ pyragas. Jį valgydami susipažinome, papasakojome apie save. O paskui lauke vyko linksmos estafetės ir žaidimai. Ilsėjomės skaitydami knygas. Antradienį laukė puikus laikas Palangoje: saulė, jūra ir draugystė. Pietūs gamtoje ir kelionė namo po saulės vonių – dalis nuostabios dienos. Trečiadienį susitikome su rašytoja Igne Zarambaite, kuri ne tik atskleidė savo knygų rašymo „virtuvę“, bet ir vedė edukaciją „Aš – herojus“, kurios metu visi dalyviai pasigamino lėlytę iš vilnos. Be to rašytoja pradžiugino ukrainiečių vaikus informuodama, kad dvi jos knygos greitai bus išleistos ukrainietiškai. Viena iš jų audio formatu. Vėliau gaminome aitvarus, piešėme ant akmenukų, pynėme draugystės apyrankes. Ketvirtadienį aptarėme J. Marcinkevičiaus knygą „Kražių skerdynės“, supažindinome svečius su 19a. pab. istoriniais įvykiais Kražiuose. Ir tuomet išsiruošėme į šį miestelį, esantį kaimyniniame Kelmės r. Aplankėme M. K. Sarbievijaus muziejų, bažnyčią; muziejininkas Vygandas įdomiai pristatė miestelio istoriją. Autobusas kalvotais keliais nulakdino stovyklautojus į Žalpių kraštotyros muziejų. Tiek mūsų, tiek ukrainiečių vaikams buvo nepaprastas potyris pasėdėti prieškario laikų mokyklos klasėje, rašyti dailyraščiu su plunksnakočiu. Ketvirtadienio veiklos nesibaigė per naktį. Mokinių laukė nakvynė gimnazijoje su įvairiomis edukacinėmis ir sportinėmis veiklomis. Vakaro „vinis“  - gimnazijos kieme išvirtas Vytautės plovas. Naktinėtojai penktadienį pasitiko nuvargę, bet geros nuotaikos nepraradę. Į stovyklos uždarymą atvyko Raseinių r. savivaldybės meras Andrius Bautronis bei švietimo ir sporto skyriaus vyriausioji specialistė Lina Stulgienė. Sunku buvo atsisveikinti su šauniais mūsų svečiais: keitėmės socialinių tinklų adresais, pažadais bendrauti, taikos linkėjimais. Lietui prapliupus, išvykome į paskutines netolimas keliones: Nemakščius, mažąją Lietuvos kultūros sostinę; aplankėme Kryžkalnio memorialą Lietuvos partizanams.

Atsisveikinome, išlydėjome, palinkėjome gero kelio ir pergalės Ukrainai. Emocijos kalbos barjero neturi....

Dėkojame už visokeriopą pagalbą ir palaikymą gimnazijos direktorei Danutei Janukienei, savanorei Augustinai ir šauliams Povilui ir Deividui. Esame dėkingi Aštuonračio muziejaus savininkui Leonui už nemokamą ekskursiją bei Raseinių r. savivaldybės administracijai už suvenyrus svečiams.

Autorius:
Lina Pocienė, Edita Baltrušaitienė, Elena Norvilienė

Nepamirškite padėkoti autoriui